Pletenine Špenko in modna oblačila

Pletenine so oblačila, ki so narejena ročno ali pa na pletilnih strojih iz preje, ki je pogosto iz naravnih materialov, kot sta bombaž in volna. Seveda pa so v sodobnih časih, predvsem zaradi lažjega vzdrževanja, tudi v kombinaciji z akrilom. Prednost pletenin je v raztezanju v vse smeri, zato so udobne za nošenje, estetske in prijetne na otip. Čeprav se nekateri bojijo vzdrževanja, le-to ni tako komplicirano, saj jih lahko peremo v pralnem stroju na posebnem programu za pletenine. Zelo pomembno pa je, da jih ne obešamo, ampak jih sušimo položene na brisači.  Primerne so za vse letne čase, v toplejšem delu leta z večjo vsebnostjo bombaža, v hladnejših dneh pa večjo vsebnostjo volne.

Pri nakupu pletenine je zelo pomembno paziti na njeno kakovost.

  • Izdelek morate temeljito pregledati, biti mora elastičen in ohraniti obliko.
  • Za boljši pregled izdelka, je potrebno izdelek položiti na dobro osvetljeno ravno površino, ter pregledati robove in šive. Robovi ne smejo biti raztegnjeni, šivi pa ne smejo biti poševni, ampak ploski in lepo obdelani.
  • Če je bil izdelek na obešalniku, morate pregledati mesto obešanja, saj je zaradi dolgotrajnega zadrževanja na obešalniku, izdelek raztegnjen in obrabljen, kar pa ne sme biti.
  • Več je sintetike v oblačilu, ceneje je, vendar pa se tudi njegova kakovost slabša.
  • Sintetična vlakna v kombinaciji z naravnimi vlakni omogočajo, da postanejo stvari močnejše, prijetnejše za telo in povečajo življenjsko dobo izdelka.